Itt a nyár és nyaraláskor remek alkalom nyílik egy új szokás kialakítására, ami még örömet is szerez neked. Nem is egy szokást vezethetsz be az életedbe ezzel a módszerrel, hanem rögtön kettőt.

Nincs hozzá szükséged másra csak egy kisméretű füzetre és tollra.

I. Szokás: A kézírás

Fontos lenne, hogy ezt a naplót folyóírással írd.

Sajnos az utóbbi időben olyan sokat pötyögünk akár telefonon, akár laptopon, számítógép billentyűzetén, hogy elfelejtünk kézzel írni.

A kézírás előnyei

    1. Összetett tevékenység, mert írás közben összehangolódik a kéz és a szem mozgása, fejlődnek az agy idegpályái és kéz finom-motoros mozgása.
    2. Egyidőben figyelsz a szöveg formai kivitelezésére és tartalmára, így agyad több területét használod egyszerre.
    3. Fejleszti a térérzékelésed, javítja kommunikációs képességedet, csökkenti a figyelmed elterelődését és ösztönzi a kreativitásod.
    4. Javul a memóriád, mert folyóírásnál többet gondolkodsz: figyelsz a szerkezetre, helyesírásra, míg gépírásnál ezt később is elvégezheted, javíthatod.
    5. A kézírás egyfajta elmélyült, meditatív állapotot hozhat létre. Lehetőséged van írás közben kapcsolódnod lelked belső bölcs rétegeivel, hogy megoldást találj a kihívásaidra.

II. Szokás: Boldogág Napló írása

Folyóírással sok mindent írhatsz. Napi tevékenység listákat, feljegyezheted a bevásárolni valót, kedves szavakat egy születésnapi kártyára. Ha azonban olyan naplót írsz, aminek az elején az áll: Boldogság napló, akkor a kézírás gyakorlása mellett még örömet is megélhetsz az élmények megírásával.

Legjobb, ha lefekvés előtt szánsz 10-15 percet a napló írására, mert akkor kedves emlékekkel merülsz álomba. Illetve kutatási eredmények azt igazolták, hogy azok, akik az estéjüket szeretetteljes írással zárták, azoknak növekedett a boldogságérzetük és csökkent a stresszszintjük.
A napló ilyenfajta írásához Richard Wiseman: 59 másodperc című könyvében találtam egy gyakorlatot, aminél a napi feladatokat átalakítottam. Gondolom te is könnyebben jegyzel meg dolgokat, ha alliterálnak. Így rendeltem a Hétfői naphoz a Hálát, Keddhez a Kedves… stb

Nem fogod gyorsan megunni a naplóírást, és élvezni fogod a sokszínűséget, mert minden hétköznap más-más témára fókuszálhatsz majd.

Boldogság napló

1. Hétfő: Hálaadás

Számos dologért lehetsz hálás az életedben.

Ide tartozhat, hogy szeretetteljes kapcsolatban élsz, vannak jó barátaid, jó egészséged van, fedél van a fejed fölött, és van mit enned.

Este lefekvés előtt gyűjts össze 3-at, amiért aznap hálás lehettél és írd le a boldogságnaplódba.

 2. Kedd: Kedves….

Gondolj valakire, aki fontos neked. 💕

Ez a valaki lehet a párod, közeli barátod vagy családtagod. Fogalmazz meg egy rövid levelet neki, amelyben leírod, mennyire szereted őt, és milyen hatással van az életedre.

3. Szerda: Szép napok

Elevenítsd fel életed egyik legboldogabb korszakát! Egy olyan pillanatot, amikor elégedettnek érezted magad, magával ragadó zenét hallgattál, láttál egy kitűnő előadást, szerelmes voltál, vagy jól érezted magad a barátaiddal.

Válassz ki egyetlen eseményt és leírva éld át újra. 

4. Csütörtök: Csodás jövő

Szentelj pár percet annak, hogy leírd a jövőbeli életedet! Képzeld el, hogy minden a leges legjobban alakult. Ne szakadj el a valóságtól, azt képzeld el, hogy megdolgoztál a céljaidért, és végül el is érted. Képzeld el, hogy azzá váltál, aki lenni szerettél volna. Néhány mondatban írd le magadnak, milyen is ez a jövőkép.

5. Péntek: Pompás sikerek

Gondolj vissza az előző hetedre, és jegyezz le 3 olyan dolgot, ami igazán jól sikerült! Lehetnek ezek az események egészen banálisak, például elsőre találtál parkolót vagy lehetnek jelentőségteljes dolgok is, például, hogy új állást találtál.

Ahhoz, hogy könnyen megjegyezhesd melyik naphoz milyen szeretetteljes írás kapcsolható, egy infografikát is készítettem neked. Ezt akár ki is nyomtathatod, hogy mindig szemed előtt legyen.

Ha Te is belekezdesz a naplóírásba és szívesen megosztanád milyen élmény volt naponta kézzel írni az örömeidről, kérlek írd meg tapasztalataidat a hozzászólásban.