Szülői minták csapdájában

 

Egyes álláspontok szerint 5 éves mások szerint 7 éves korunking összegyűjtünk minden olyan mintát a szüleinktől, környezetünkből, ami egész felnőtt életünket meghatározza.

Furcsa belegondolni, hogy amikor dühösek, mérgesek vagyunk és reagálunk valahogy, akkor valamelyik szülőnk dühreakcióját másoljuk le és tarjuk sajátunknak. Ami még megdöbbentőbb, hogy egy múltban áltélt érzéssel reagálunk egy jelenben történő eseményre.

Egy nő elutasít egy másikat

Megfigyelted már, ha valaki, legyen az a gyereked, családtagod, kollégád összetör, elejt valamit akkor automatikusan megjelenik benned egy ítélkezés? Például: „Milyen ügyetlen!” „Nem igaz, hogy nem tud vigyázni a dolgokra.”  Lehet, hogy ki is mondod ezeket a mondatokat és ezzel a másikat személyében minősíted. Ahogy téged is minősítettek és tudattalanul máris tovább adod másoknak a kapott mintádat.

Lehet, hogy még magadat is megítéled egy-egy apróbb baleset után. Emlékszem mennyire bosszantott, ha főzés közben kiöntöttem vagy leejtettem valamit. Haragudtam magamra és csak úgy fortyogtam jó ideig mint az étel a fazékban. Elszállt a jó kedvem és a bosszúság érzése hosszú ideig velem maradt. Pedig nem történt nagy baj, csak a minta szerint én nagyítottam fel.

A mintázatok ismétlése bármelyik érzésednél megfigyelhető. Ahhoz, hogy megakadályozd a minta továbbadását arra van szükséges, hogy változtass.

Mi segíthet a minták megtörésében?

 
  1. Megfigyelheted mások reakcióit és új mintákat, ötleteket, megoldásokat gyűjthetsz a sajátod felülírására.
  2. Olvashatsz a mintatörésről cikkeket, könyveket.
  3. A mintákat átírhatod saját megéléseiden keresztül.

Hogyan?

Kezdd el figyelni magad, hogy bizonyos helyzetekben miként reagálsz. Eldöntheted, hogy tetszik-e neked ez a reflektálás és továbbra is megtartod, vagy már terhesnek érzed és változtatsz. Kezdetben a minták megtörténése után fogod észre venni az ismétlődéseket. Eleinte bosszantani fog, hogy miért nem előbb észlelted az egészet. Aztán a sok gyakorlás hatására már a minta megjelenésekor felfedezed, hogy miben vagy. Azonban előfordulhat, hogy mégis a régi módon cselekszel, mert az agyad még a régi automatizmust futtatja. Aztán eljön az az idő, amikor azt tapasztalod, hogy megjelenik a minta és képes vagy egy új módon reagálni az eseményekre. Ekkor történik meg a változásodban az igazi áttörés. Ezután már a minta nem jelenik meg többet az életedben.

Egy képpel szemléltetem a folyamatot.

Mész az úton. Az úton van egy gödör. Nem veszed észre és belelépsz.

Mész az úton. Az úton van egy gödör. Észreveszed, de mellé lépsz és belecsúszol.

Mész az úton. Az úton van egy gödör. Észreveszed és átléped.

Mész az úton. Az úton már nincs  gödör. laughing

Egy gödör az úton

Kérlek hozzászólásban írd meg, hogy neked milyen szülői mintát sikerült már átírnod?