Irigyellek, mert jó neked

 

Érdekes, hogy  sok magyar ember, ha azt látja, hogy a másik milyen ügyes, okos, sikeres, mi mindent véghez tud vinni, akkor iriggyé válik. Rosszindulatúan féltékeny lesz és a másik szerencséjén, sikerén, jólétén bosszankodik, közben az összes jót magának kívánja. Rögtön bekapcsol nála az áldozat szerep és azon kapja magát, hogy egy belső hang el kezdi mondani: „Ő sokkal jobb nálad.” „Nézd, hogy ő milyen sikeres. Te erre nem vagy képes.”

Gyerekkorunk bölcsességének elvesztése

Két kislány könyvet olvas

Amikor kisgyerekként játszottál, fel sem merült benned, hogy ne lehetne belőled bárki és bármi. Kétségektől mentesen váltál oroszlánná, kutyává, doktor nénivé, óvó nénivé és még büszkék is voltak ránd a szüleid, hogy milyen ügyes és okos vagy.

Aztán bekerültél az óvodába, iskolába, hogy „okosodj”, azonban az összehasonlítgatás és értékelések mentén elveszítetted a hitedet abban, hogy képes vagy megcsinálni dolgokat, és azzá válj, akik valójában szeretnél lenni.

A körülöttünk élő aggodalmaskodó felnőttek, akik már félelmeik mentén éltek, beléd is beoltották a félelmet csupa jószándékból, mert ők is ezt a mintát kapták „ajándékba” a szüleiktől.

A tükör törvénye

A Dalai Láma szerint  mindenki akivel találkozol , azért jelenik meg az életedben, hogy meglásd magad benne. Ezek a találkozások tükröt mutatnak neked.  Amit a másikban észreveszel az benned is megtalálható, legyen akár jó vagy akár rossz tulajdonság.

A tükör törvénye
  • Ha magadat „jónak” tartod és szeretnéd megváltoztatni a másikat, mert ő „rossz”, akkor változást csak úgy tudsz elérni, ha nem őt változtatod meg, hanem te magad változol meg.
  • Ha másik szerint te „rossz” vagy és mivel te „jónak” tartod magad ez sért téged, akkor az egod érzi magát sértve. Érdemes elgondolkodnod azon, hogy az igazság fontos számodra ebben a kapcsolatban vagy maga a kapcsolódás.
  • Ha a másik szerint te „rossz” vagy és ez téged nem sért, mert az önismeretedben már elmélyültél és tisztában vagy a hibáiddal, erősségeiddel, akkor a másiknak érdemes elgondolkodnia mert ez az ő problémája, nem a tiéd.
  • Ha jónak tartod magad és a másikat is jónak gondolod, akkor a szeretet érzése árad el benned és örömmel nyugtázhatod, hogy ha a másikban észrevetted a jót, akkor benned is megvan az a tulajdonság.

Grafika:Szűcs Édua

Pam Grout idézetével szeretnék egy másfajta nézőpontot adni neked mások sikerének észlelésére.

„Mindig is képes voltam megünnepelni mások sikereit, részben azért, mert tudom, hogy mindenkivel kapcsolatban vagyok, és azért is, mert abszolút megértem, hogy ha ők meg tudják csinálni, akkor én is.
A mottómmal összhangban, „Ünnepeld meg azt, amiből többet szeretnél látni.” Szeretném megünnepelni, hogy mindegyikünk furcsa és különleges, és ez egy szép dolog. A sokféleség nem fenyegető. Vagy kerülendő. Meg kell ünnepelni.”

Inspirálsz, ösztönzöl engem

Hölgy egy vár peremén ül

Abban szeretnék hinni, hogy a jövőben ha meglátod valakiben a jót, észreveszed a sikerét, az téged is megihlet, lelkesítően hat rád, cselekvésre késztet, alkotásra ösztönöz és elhiszed, hogy Te is képes vagy rá.

Bízom abban, hogy amikor ebbe az ihletett állapotba kerülsz, örömmel el is mondod a másiknak, hogy milyen hatással volt rád az ő sikere és mennyire inspirált téged.

„Ünnepeld meg azt, amiből többet szeretnél látni.”

 

Kívánom, hogy minél többen sarkaljuk egymásra cselekvésre, ösztönözzük alkotásra, és az „Irigy vagyok rád” helyett az „Inspirálsz engem!” mondattal adjunk egymásnak lelkesen visszajelzést.

 

Te kinek és miért mondtad már, hogy „Inspirálsz engem”?

 

A blogbejegyzést megtalálod itt is.