Talán ebben a nehéz helyzetben, amit a karantén alatt éltél át még nagyobb igényed van a mosolygásra és a nevetésre. Nemcsak saját egészséged megőrzése érdekében van szükség az öröm megélésére, hanem, hogy a családodnak és a gyerekeindnek is példát mutass arra, hogy boldogságot átélni a nehéz időkben is fontos és lehetséges.

Az arcizmokkal való kísérlet

Egy mára klasszikussá vált kísérletben két csoport azt a feladatot kapta, hogy számokat adjon össze. Az egyik csoport tagjait arra kérték, hogy a feladat végrehajtása közben vonják össze a szemöldöküket, míg a másik tagjait arra, hogy arcukon könnyű mosollyal dolgozzanak. Pusztán az arcizmok használata meghökkentő hatást gyakorolt arra, milyen nehézségűnek értékelték a résztvevők az összeadásokat: a szemöldökráncolók meggyőződése szerint sokkal több erőfeszítést igényelt a feladat, mint a mosolygók szerint. A kísérlet pontos leírást Richard Wiseman:59 másodperc könyvében találod meg.

A mosolygás ereje

a mosolygas hatalma

A mosoly egy olyan visszaható érzelmi folyamat, amikor az arckifejezés maga is képes befolyásolni az átélt érzelmi élményt. Tehát a mosoly nem csupán kifelé mutatja meg érzelmeinket, de befelé is hat, azaz segít kellemes hangulatba hozni önmagunkat.

Amikor kicsiny gyerekeidet ébresztgeted reggeli édesded álmából vagy szerelmesen nézel a párodra, önkéntelenül elmosolyodsz és a másik szeretett személytől is mosolyt kapsz vissaz. Tehát miközben örömet adsz, örömet is kapsz.

Egy mosolygó, életenergiával teli ember könnyebben tud a hétköznapok forgatagában önmaga lenni, miközben magabiztos, sikeres benyomást kelt és bizalmat ébreszt.

A nevetés hatása

Nevetési képességed veled született tulajdonságod és mi mégis nagyon kevésszer, alig egy tucatszor élsz ezzel a stresszoldó, boldogságot adó tevékenységgel, míg a gyerekek saját maguk szórakoztatására napi 300-400-szor elmosolyodnak, nevetnek.

a nevetes hatasa

A tartós nevetés, az avval járó intenzív, felfokozott légcsere felér egy lazító relaxációval és a kitartó nevetés egyfajta aktív meditációvá válhat. A kacarászás kikapcsolja az elmélyülést akadályozó, önmagaddal folytatott állandó belső párbeszédet, a jelenben tart. Amikor önfeledten nevetsz, nem tudsz a múlton rágódni vagy a jövőn aggódni.

A nevetés összeköti és egymás számára rokonszenvessé teszi az embereket. A kacagás kreatívvá tesz, és ezáltal segít az akadályok leküzdésében. Fejleszti a humorérzéket és így lebontja a benned lévő gátlásokat, félénkséget.

Hahotázás hatására csökken a szervezetedben a stresszhormonok termelődése, ami lehetővé teszi, a memória erősödését és a tanulási készség növekedését. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek örömet megélve tanuljanak.

A nevetés csökkenti a stressz fizikai tüneteit is, pl.: a fáradtságot, kimerültséget, így egy kiadós nevetés után energikusnak, ellazultnak érezheted magadat. Könnyebben birkózol meg az előtted álló feladatokkal.

Kacagás közben a tested telítődik endorfinnal, úgynevezett örömhormonnal, aminek köszönhetően csökken a fájdalomérzet és boldogságot élhetsz meg.

Nevess tudatosan

nevess tudatosan toll a szajban

Az öröm kellemes érzését tudatosan is kiválthatod, így nem kell arra várnod, hogy mások megnevettessenek.

Néhány ötlet arra, hogy miként van lehetőséged előidézni mosolygást, kacagást:

  • Nézhetsz vidám filmeket, epizódokat, videókat, sorozatokat.

  • Hallgathatsz humoristák kacagásra ösztönző előadásait.

  • Tanulhatsz a gyerekeiddel újra hahotázni.

  • Egy ceruzát a fogaid közé téve szélesre húzhatod a szád és a szemed körüli nevetésizmokat, hogy a biokémiai folyamatok hatására boldognak érezhesd magad.

  • Kapcsolódhatsz KacagÓra hahota-klubjához vagy más néven nevető jóga órához, ahol a feltételek nélküli együtt kacagást gyakoroljuk a résztvevőkkel.

Ha boldogok akarsz lenni, viselkedj úgy, mint aki boldog.

Mosolyogj és nevess naponta többször.

Te hányszor nevetsz egy nap? Érdemes egyszer megszámolnod!


A blogbejegyzést megtalálod itt is.